ICEYE: Uuden sukupolven satelliittiteknologian avulla maanhavainnoinnin tulevaisuuden uranuurtajaksi

Kasvutarinat

ICEYE on kansainvälisesti toimiva avaruusteknologiayritys, joka kehittää synteettisen apertuurin tutkateknologialla (SAR) varustettuja mikrosatelliitteja, jotka tarjoavat lähes reaaliaikaista tutkakuvaa maapallosta vuorokaudenajasta tai sääolosuhteista riippumatta. Vuonna 2014 perustettu ICEYE tarjoaa SAR-satelliittilähetyksiä, -tietoja ja -ratkaisuja kansainvälisille yrityksille ja viranomaisille mullistaen maanhavainnoinnin huipputeknologiallaan.

Yrityksen perustajat Rafal Modrzewski ja Pekka Laurila tapasivat Aalto-yliopistossa, jossa he olivat osa avaruusharrastajien yhteisöä, joka tutki uusia tapoja kehittää ja valmistaa satelliitteja. Modrzewski ja Laurila näkivät avaruusteknologiassa suuren potentiaalin, mutta tunnistivat, että ala oli jumittunut vanhentuneisiin käytäntöihin.

”Avaruusteollisuus ei ollut päivittänyt toimintatapojaan vuosikymmeniin. Teollisuus nojasi edelleen 60-luvulla kehitettyihin periaatteisiin, joissa luotettiin suuriin ja kalliisiin satelliitteihin”, selittää yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Modrzewski.

ICEYE lähti muuttamaan tätä lähestymistapaa täysin rakentamalla mikrosatelliitteja, jotka ovat pienempiä, nopeampia ja halvempia tuottaa. Tämän innovaation ansiosta satelliitteja voidaan käyttää ryhmissä, jolloin ne tuottavat paljon nopeampaa ja tarkempaa dataa kuin perinteiset ratkaisut.

ICEYE:n läpimurto maanhavainnoinnissa perustuu SAR-teknologiaan. Yritys operoi maailman suurinta SAR- satelliittikonstellaatiota, ja se on laukaissut lähes 40 mikrosatelliittia avaruuteen. Tämän ansiosta ICEYE pystyy toimittamaan korkearesoluutioisia kuvia ja tietoja lähes reaaliajassa sääolosuhteista tai vuorokaudenajasta riippumatta.

Yrityksen palvelut ovat välttämättömiä esimerkiksi vakuutus-, hallinto-, puolustus-, ympäristö- ja katastrofivalvonta-aloilla. Asiakkaat voivat hankkia omat suorituskykyiset ICEYE-satelliittinsa ennätysnopeasti toimitettaviksi ja laukaistaviksi – ja päästä avaruuteen kuukausissa, ei vuosissa. ICEYE toimittaa asiakkailleen käyttökelpoisia tietoja mistä tahansa maapallon paikasta, ja asiantuntijatiimi huolehtii tietojen keräämisestä, analysoinnista ja käsittelystä. Esimerkiksi vakuutusyhtiöt voivat paremmin arvioida luonnonkatastrofien vaikutuksia, hallitukset voivat seurata ilmastonmuutosta, puolustusvoimat voivat seurata kriittisiä alueita ja ympäristöviranomaiset voivat havaita maastopaloja tai maanjäristyksiä. Tarjoamalla ajantasaista ja tarkkaa tietoa ICEYE auttaa organisaatioita tekemään parempia päätöksiä ja reagoimaan nopeammin kriisitilanteissa.

Sijoittajien rooli ICEYE:n kasvutarinassa

ICEYE on kerännyt huomattavaa rahoitusta kotimaisilta ja kansainvälisiltä pääomasijoitusyhtiöiltä, mikä on ollut ratkaisevaa sen kasvun ja maailmanlaajuisen menestyksen kannalta. Suomalainen pääomasijoitusyhtiö Lifeline Ventures oli ensimmäisten joukossa, jotka tunnistivat ICEYE:n potentiaalin, ja sijoitti siihen pian sen perustamisen jälkeen vuonna 2015.

”Ensisijainen syy ICEYE:hen sijoittamiseen oli ilmastonmuutos. Maailmalta on puuttunut tehokkaita välineitä sen seuraamiseen, mutta ICEYE:n teknologian avulla voimme nyt tarkkailla kriittisiä muutoksia reaaliajassa”, sanoo Lifeline Venturesin osakas Jyri Engeström.

ICEYE on kerännyt yhteensä 438 miljoonaa dollaria eri pääomasijoittajilta, mikä tekee siitä yhden parhaiten rahoitetuista suomalaisista teknologiayrityksistä. Yhdysvaltalainen teknologiasijoittaja True Ventures lähti ICEYE:n mukaan jo varhaisessa vaiheessa ja mahdollisti merkittäviä rahoituskierroksia sekä auttoi yritystä laajentumaan sekä maailmanlaajuisesti että paikallisesti.

Rahoituksen tarjoamisen lisäksi sijoittajilla on ollut keskeinen neuvonantajan rooli. ”Sijoittajamme ovat olleet tärkeitä neuvonantajia ja mentoreita, jotka ovat tarjonneet arvokasta asiantuntemusta, joka on ollut menestyksellemme välttämätöntä”, Modrzewski toteaa.

ICEYE:n kansainvälinen ulottuvuus näkyy myös sen hallituksen monimuotoisuudessa, jonka kaikki seitsemän jäsentä ovat kotoisin eri maista. Monimuotoisuus ulottuu myös yrityksen yli 700 työntekijän henkilöstöön, joka edustaa 65 kansallisuutta edistäen erilaisia näkökulmia, jotka lisäävät innovointia. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Suomessa, ja sillä on toimistoja Puolassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ja se aikoo laajentua uusiin maihin.

Satelliittidata ja globaali vastuullisuus

Vastuullisuus on ICEYE:n toiminnassa keskeisessä asemassa, ja sen satelliittitiedot antavat organisaatioille mahdollisuuden tehdä tietoisia, tietoon perustuvia päätöksiä esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä. Yritys tekee yhteistyötä monien eri sidosryhmien kanssa tarjotakseen tarkkaa ja ajantasaista ympäristönseurantatietoa. ICEYE:n kyky vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin samanaikaisesti edistäen vastuullisuutta motivoi sen tiimiä päivittäin.

Yrityksen teknologia on myös ollut hyödyksi kriisien ennaltaehkäisyssä ja hallinnassa. Syyrian pakolaiskriisin aikana ICEYE:n tutkateknologiaa käytettiin pakolaisia kuljettavien veneiden havaitsemiseen yöllä, minkä ansiosta viranomaiset pystyivät valvomaan aluksia pimeässä ja tunnistamaan kaatuneet veneet. Islannissa ICEYE:n satelliittitiedot auttoivat paikallisia viranomaisia ennustamaan tulivuorenpurkauksen, mikä mahdollisti evakuoinnit ajoissa. Molemmissa tapauksissa ICEYE:n teknologialla oli ratkaiseva merkitys ihmishenkien pelastamisessa ja katastrofien vaikutusten lieventämisessä.

Valoisa tulevaisuus edessä

Satelliittitietojen ja -ratkaisujen kysynnän kasvaessa ICEYE:n tulevaisuus näyttää lupaavalta. Yhtiöllä on rohkea visio tulla globaaliksi totuuden lähteeksi, ja se aikoo laajentua uusille markkinoille ja lisätä jatkuvasti satelliittikapasiteettiaan. Kehittämällä laajempaa palveluvalikoimaa ICEYE pyrkii palvelemaan laajempaa asiakaskuntaa ja tekemään satelliittidatasta entistä helpommin yritysten saatavilla olevaa, mikä avaa täysin uusia markkinamahdollisuuksia.

ICEYE:n menestys juontaa juurensa perustajien päättäväisyyteen ja haluun tarttua jokaiseen tilaisuuteen ja keskittyä toteutukseen. Rafal Modrzewski ja Pekka Laurila rakensivat ICEYE:n innovaation ja kovan työn varaan ja nostivat yrityksen avaruusteknologian huipulle. Tämä lähestymistapa yhdistettynä valmiuteen hyödyntää jokainen tilaisuus on johtanut ICEYE:n vaikuttavaan nousuun, ja se muovaa ICEYE:n tulevia tavoitteita jatkossakin. ICEYE on edelleen omistautunut parantamaan elämää maapallolla tarjoamalla ennennäkemättömän pääsyn lähes reaaliaikaiseen tietoon, mikä mahdollistaa nopean ja tehokkaan reagoinnin globaaleihin muutoksiin.

***

Artikkeli on osa Pääomasijoittajat ry:n ja PwC:n Kasvunrakentaja 2024-kilpailun blogisarjaa, jossa esittelemme kilpailun finalistien kasvutarinat. Kilpailun sivut löydät täältä! Vuoden Kasvunrakentaja palkitaan Pääomasijoittajat ry:n vuoden päätapahtumassa Finnish PE-VC Summitissa 3.10.

Lue seuraavaksi

Kasvutarinat

Roima Intelligence: Kestävää kasvua innovatiivisilla ohjelmistoratkaisuilla

Roima Intelligence on johtava suomalainen ohjelmistoyritys, joka on erikoistunut valmistavan teollisuuden ja toimitusketjujen ohjelmistoratkaisuihin. Yritys tarjoaa kattavan valikoiman ratkaisuja, joiden…
Lue artikkeli