Vahva ja välittävä Suomi tarvitsee myös maahanmuuttoa

Tiedotteet

Hallitusohjelman maahanmuuttopolitiikkaan liittyvät kirjaukset ja viime aikojen negatiivinen diskurssi maahanmuuton ympärillä herättävät huolta pääomasijoitusalalla. Suomalaisille yrityksille sekä koko Suomen kilpailukyvylle on tärkeää, että maa säilyy houkuttelevana asuinpaikkana kaikille. Lisäksi eri ihmisryhmiin kohdistuva syrjintä sotii Pääomasijoittajat ry:n arvoja vastaan. Sen sijaan näemme, että monimuotoisuus tekee yrityksistä ja yhteiskunnista vahvempia.

Uusi hallitusohjelma Vahva ja välittävä Suomi julkaistiin kaksi kuukautta sitten. Muuten monin paikoin hyvää ohjelmaa heikentää, ettei se erilaisten yritysten voimakkaista toiveista huolimatta tue työperäisen maahanmuuton edistämistä: hallitusohjelma tarjosi enemmän esteitä kuin mahdollistavia toimia.

Hallitusohjelmaan on kirjattu aikomus luoda edellytyksiä maailman parhaan startup- ja kasvuyrityskentän kehittymiselle. Samanaikaisesti ohjelman maahanmuuttopolitiikkaa käsittelevässä luvussa kuitenkin ehdotetaan toimenpiteitä, jotka eivät ole omiaan houkuttelemaan startup- ja kasvuyrittäjien kipeästi kaipaamia osaajia Suomeen. Jo täällä olevatkin ovat ymmärrettävästi kuohuksissa.

Erityisen ikäväksi tilanteen tekee kesäkuukausina käyty keskustelu maahanmuuton ympärillä. Jopa vihamieliseksi yltynyt kommentointi on johtanut siihen, että aikaisempaa useampi jo Suomeen tullut osaaja kyseenalaistaa Suomen kykyä olla enää sellainen maa, jonka hyödyksi tänne integroitunut maahanmuuttaja haluaa työskennellä. Ottajia on muuallakin, eikä vallitseva tilanne helpota uusien osaajien houkuttelua.

Asia on hankala koko kasvuyritysekosysteemin kannalta. Ilman osaajia yritykset eivät menesty, mikä vaikuttaa haitallisesti Suomen talouden kasvunäkymiin ja kilpailukykyyn. Työvoimapulasta kärsivän maan pitäisi tehdä kaikkensa, että tänne halutaan tulla niin töihin kuin opiskelemaankin, ja laittaa paukkuja veto- ja pitovoimaan esteiden rakentamisen sijaan.

Pääomasijoitusalalla on keskeinen rooli suomalaisen yrityskentän rakentamisessa ja kehittämisessä. Uskomme, että ajattelun, koulutuksen ja taustojen monipuolisuus johtaa parempiin päätöksiin ja tekee yrityksistä ja yhteiskunnista vahvempia. Sen vuoksi meidän tulisi huolehtia siitä, että tänne töihin ja opiskelemaan pyrkivät pääsevät Suomeen mahdollisimman helposti ja että he sekä heidän perheensä kokevat olonsa tervetulleiksi.

Pääomasijoittajat ry tuomitsee kaiken eri ihmisryhmiin kohdistuvan vihapuheen ja syrjinnän. Työperäisen maahanmuuton tarve on vain yksi syy monien joukossa; yhdenvertainen suhtautuminen toisiin ihmisiin pitäisi olla itsestäänselvyys jatkuvasti globalisoituvassa maailmassa.

Allekirjoittaneet:

Pääomasijoittajat ry:n hallitus

Anne Horttanainen, Managing Director, Pääomasijoittajat ry

Juhana Kallio, Managing Partner, Intera Partners

Marika af Enehjelm, Partner, Norvestor

Riku Asikainen, Managing Partner, Evli Growth Partners

Juho Frilander, Managing Director, EQT

Pirkka Palomäki, Founding Partner, Maki.vc

Juha Peltola, Managing Partner, Vaaka Partners

Jussi Sainiemi, Partner, Voima Ventures

Mia Sirkiä, Managing Partner, Saari Partners


Syrjinnän vastainen työ näkyy yhdistyksen toimissa konkreettisesti tavoitteessamme lisätä monimuotoisuutta pääomasijoitusalalla. Teemme jatkuvaa seurantaa pääomasijoittajien sekä kohdeyritysten johdon monimuotoisuuden toteutumisesta. Viimeisimpänä toimena julkaisimme keväällä 2023 ohjeistuksen ”Diversity, Equity and Inclusion in Private Equity and Venture Capital” yhteistyössä monimuotoisuuskonsultti Inklusiivin kanssa. Ohjeistuksessa pyrimme tarjoamaan pääomasijoittajille konkreettisia esimerkkejä ja työkaluja monimuotoisuuden lisäämiseen sekä haitallisten ennakkoluulojen havaitsemiseen.

Lisätietoja:

Anne Horttanainen
Toimitusjohtaja, Pääomasijoittajat ry
anne.horttanainen@paaomasijoittajat.fi
+358 40 510 4907

Pääomasijoittajat ry (FVCA) on pääomasijoitusalan yhteinen ääni Suomessa. Edustamme monipuolista sijoittajajoukkoa, joka rakentaa kestävää kasvua ja jonka kohdeyritykset työllistävät yli 70 000 työntekijää.
Pääomasijoittajat – Kasvun rakentajat.

Twitter | LinkedIn | Mediapankki | Tilaa uutiskirje 

Lue seuraavaksi

Tiedotteet

Pääomasijoittajat nimesivät kohdeyrityksistään 47 potentiaalista pörssilistautujaa

Listautumismarkkinalla on nähty poikkeuksellisen pitkä hiljainen kausi, mutta pääomasijoittajien kohdeyritysten joukosta löytyy runsaasti yrityksiä, joilla on sijoittajiensa mukaan potentiaalia listautua…
Lue artikkeli