Ruokateknologiarahasto Nordic FoodTech VC keräsi 42 miljoonan euron pääoman ruoka-alan toimijoiden tuella

Uutiset

Keväällä 2020 toimintansa aloittanut Nordic FoodTech VC on saanut varainkeruun valmiiksi ja ylittänyt 42 miljoonan euron sijoituspääomalla 40 miljoonan tavoitteensa. Rahasto on ensimmäinen pelkästään varhaisen vaiheen ruokateknologiayrityksiin sijoittava pääomasijoitusrahasto Pohjoismaissa.

Rahaston sijoittajina on poikkeuksellisen vahva joukko ruoka-alaa lähellä olevia toimijoita; Valion Eläkekassa, HKScan, Heino Group, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela, sekä Atrian tuottajaomistajat Lihakunta ja Itikka osuuskunta. ”Ruoka-alan toimijoiden mukanaolo, institutionaalisten sijoittajien lisäksi, on osoitus alan sisäisestä uudistumishalusta, yritysten ennakkoluulottomuudesta ja edelläkävijyydestä. Sijoittaminen rahaston kautta uusiin teknologiayrityksiin on uusi tapa nähdä tulevaisuuteen ja kiihdyttää muutosta”, toteaa Mika Kukkurainen, yksi rahaston perustajista.

Rahaston ankkurisijoittaja on Business Finland Venture Capital Oy, jolle 20 miljoonan euron sijoitus on tähän mennessä suurin panostus yksittäiseen pääomasijoitusrahastoon.

Nordic FoodTech VC sijoittaa pääomia alkuvaiheessa oleviin teknologiayrityksiin, jotka uudistavat ruokajärjestelmää merkittävästi kestävämpään suuntaan.

Pohjoismaissa laadukkaalla tutkimuksella on ollut vahva yhteiskunnallinen tuki. Täällä on valtavasti osaamista ja teknologiaa, joka on vielä hyödyntämättä. Samaan aikaan ruokajärjestelmä on ennen näkemättömien muutospaineiden keskellä. Erityisesti uusilla, vahvasti tutkimukseen ja teknologiaan nojaavilla yrityksillä on mahdollisuuksia rakentaa radikaalisti kestävämpää ruokaketjua. Tämä rahasto tarjoaa pääomaa ja tukea, jotta teknologia saadaan käyttöön”, kertoo toinen rahaston perustaja Lauri Reuter.

Nordic FoodTech VC on tähän mennessä sijoittanut kuuteen startup-yritykseen, joita yhdistää vahva teknologiaosaaminen.

Suomalaiset eniferBio ja Hailia Nordic kehittävät uudenlaisia proteiinituotteita. EniferBio tuottaa Pekilo-proteiinia biojalostamoiden sivuvirroista ja Hailia Nordicin uudet tuotantotavat mahdollistavat Itämeren ylijäämäsilakoiden hyödyntämisen ruoaksi.

Kolme yrityksistä kiihdyttää seuraavan sukupolven kasvipohjaisten tuotteiden kehittämistä. Nordic Umami Company tekee lihasta tuttua umamin makua suomalaisista kasviraaka-aineista, tanskalainen Chromologics kehittää uusia luonnollisia punaisia elintarvikevärejä ja ruotsalainen Melt & Marble tuottaa naudanrasvan kaltaista rasvaa mikrobien avulla.

Aiemmin Reaktor Space Lab -nimellä tunnettu Kuva Space rakentaa satelliitteja, joiden avulla se tuottaa arvokasta tietoa esimerkiksi maanviljelyn tueksi ja hiilensidonnan todentamiseen.

Pohjoismaissa ja Baltiassa. Nordic FoodTech VC -rahastoa (NFT.VC Fund I) hallinnoi Nordic Food Tech Venture Capital Oy, jonka ovat perustaneet Pekka Siivonen-Uotila, Jari Tuovinen, Lauri Reuter ja Mika Kukkurainen.

Lisätietoja:

Lauri Reuter
lauri@nft.vc
050 3654605

Pekka Siivonen-Uotila
pekka@nft.vc
041 504 4443

Jari Tuovinen
jari@nft.vc
0500 593000

Mika Kukkurainen
mika@nft.vc
050 5723817

Lue seuraavaksi

Uutiset

ArgusEye announces the successful closure of a new funding round — led by Finnish Voima Ventures

ArgusEye, an emerging player in transformative sensor technology for biopharmaceutical manufacturing, today announced the successful closure of a new funding…
Lue artikkeli