Uusi suomalainen pääomasijoitusrahasto Failup Ventures julkaisee ensimmäisen 50 miljoonan euron rahastonsa

Uutiset

Uusi suomalainen pääomasijoittaja Failup Ventures julkaisee tänään ensimmäisen 50 miljoonan euron aikaisen vaiheen startupeihin keskittyneen rahastonsa. Kolmen nuoren yrittäjän, Jesse Heikkilän, Topias Soinisen ja Oscar Andersinin perustama Failup Ventures on ensimmäinen suomalainen pääomasijoitusrahasto, joka tekee sijoituksia varhaisen vaiheen startup-yrityksiin sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.

Rahaston 50 miljoonan euron tavoitekoosta yhteen on kerätty jo 30 miljoonaa euroa, josta tiimi on sijoittanut jo kolmeen varhaisen vaiheen yritykseen. Rahaston ensisijoitusten koko vaihtelee 200 000 eurosta aina 1 miljoonaan euroon, mikä tekee Failup Venturesista keskeisen uuden pääomasijoittajan etenkin kotimaisille varhaisen vaiheen startupeille.

Moneen Pohjoismaiseen siemenvaiheen sijoittajaan verrattuna Failup Venturesilla on vahva kansainvälinen sijoitusstrategia ja poikkeuksellisen laajat verkostot yhdysvaltalaiseen kasvuyrityskenttään. Failup Ventures tarjoaa suomalaisille sijoittajille pääsyn aikaisen vaiheen yhdysvaltalaisiin startup-yrityksiin, mikä tukee suomalaisen pääomasijoitusmarkkinan kansainvälistymistä.

“Olemme innoissamme Failup Venturesin perustamisesta. Olemme ensimmäinen suomalainen VC-rahasto, jolla on vahva jalansija ja aktiivista toimintaa Yhdysvalloissa”, sanoo Failup Venturesin perustajaosakas Topias Soininen. “Monet suomalaiset yritykset tavoittelevat laajentumista Yhdysvaltojen markkinoille, mikä on haastavaa, jos hyviä kontakteja ei ole. Laajojen verkostojen ja kansainvälisen yrittäjätaustamme ansiosta pystymme tunnistamaan ja tukemaan lupaavia startup-yrityksiä sekä Pohjoismaissa että Yhdysvalloissa. Monet aiemmista sijoituksistamme ovat saaneet jatkosijoituksia tunnetuilta sijoittajilta, kuten Andersseen Horowitz, NFX, General Catalyst ja Tiger Global, mikä on osoitus kovasta ruohonjuuritason työstämme.”

Failup Venturesin tiimillä on kansainvälinen yrittäjätausta, ja he ovat toimineet pitkään myös enkelisijoittajina. Heikkilä ja Soininen tunnetaan SaaS-startup Playvenistä, joka myöhemmin yhdistyi urheilutilojen varausalusta Playtomicin kanssa. Andersin on puolestaan toiminut sijoitusjohtajana helsinkiläisessä Vencubator-nimisessä startup-kiihdyttämössä. Tiimi on sijoittanut yhteensä 40 startup-yritykseen aiempien enkelisijoitustensa kautta.

”Olemme huomanneet, että startup-yritysten perustajat haluavat usein työskennellä sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on omakohtaista kokemusta yrityksen rakentamisesta ja jotka ovat kohdanneet samankaltaisia haasteita aiemmin”, sanoo Failup Venturesin perustajaosakas Jesse Heikkilä. ”Tasoitamme tietä seuraavan sukupolven yrittäjille uudenlaisen rahastomme avulla. Olemme myös saaneet taustalle kokeneita huippuyrittäjiä rahastosijoittajaksi tukemaan missiotamme.”

Failup Ventures keskittyy sijoittamaan missiovetoisiin yrityksiin, joilla on myönteinen vaikutus yhteiskuntaan, työhön, terveyteen tai ympäristöön. Rahaston sijoitusteemoja ovat muun muassa tulevaisuuden työ ja kulutus, dynaamiset markkinapaikat, digitaalinen infrastruktuuri ja kaupallinen ilmastoteknologia. Omakohtaisen yrittäjäkokemuksen sekä laajojen kotimaisten ja kansainvälisten verkostojen ansiosta Failup Venturesilla on ainutlaatuiset valmiudet tukea starup-yrityksiä niiden kasvussa ja kansainvälistymisessä.

”Sitoudumme tukemaan perustajatiimejä, jotka rakentavat ratkaisuja, joilla on todellista vaikutusta yhteiskuntaan. Sijoitamme vain tiimeihin, jotka jakavat saman arvopohjan kanssamme. Itse asiassa ensimmäinen tapaamisemme Failup-tiimin kanssa keskittyi nimenomaan arvoihimme: siihen, mihin uskomme ja millaista maailmaa haluamme olla rakentamassa”, tiivistää Failup Venturesin perustajaosakas Oscar Andersin.

Failup Venturesin rahaston ankkurisijoittajana toimii Business Finland Venture Capital Oy.

”Pidimme erityisesti tiimin korkeasta ambitiotasosta sekä kansainvälisestä lähestymistavasta rahaston sijoitustoimintaan. Tiimin aiempi kokemus startup-yrittäjinä ja vahva track record alkavan vaiheen sijoituksista rahaston sijoitusstrategian alueilta muodostivat vahvan lähtökohdan VC-sijoittajaksi ryhtymiselle. Haastavasta varainkeruuympäristöstä huolimatta, tiimi onnistui keräämään tarvittavat pääomat rahastoon lyhyessä ajassa”, kertoo Business Finland Venture Capital Oy:n sijoitusjohtaja Petri Serenius.

Failup Venturesin sijoitukset

Foundernest hyödyntää generatiivista tekoälyä auttaakseen innovatiivisia yrityksiä tunnistamaan kumppanuus-, investointi- tai ostokohteensa ennen kilpailijoita. Yrityksen perustajat ovat Stanfordin, Whartonin ja Googlen alumneja.

”Olemme innoissamme yhteistyöstä Failupin kanssa. Startupin perustaminen on haastava, joten yhteistyö aiemmin yrittäjinä toimineiden sijoittajien kanssa on vertaansa vailla.  On ainutlaatuinen etu, että meitä on tukemassa FounderNestin menestykseen vahvasti sitoutunut sijoittajatiimi, jolla on omakohtaista yrittäjyyskokemusta,” sanoo FounderNestin perustaja ja toimitusjohtaja Felix Herranz.

Ever on sähköajoneuvoihin keskittyvä markkinapaikka, joka tekee käytettyjen sähköautojen ostamisesta ja myymisestä helpompaa ja riskittömämpää. Everin alustalla kuluttajat voivat ostaa ja myydä käytettyjä sähköautoja huolettomasti ja luotettavasti. Yrityksen perustajat ovat Stanfordin ja Uberin alumneja.

”On mahtavaa saada Failup Ventures mukaan sijoittajaksemme. Topiaksen, Jessen ja Oscarin vahva tausta yrittäjinä auttaa ymmärtämään nain varhaisen vaiheen yrittäjän haasteita On aina ilo keskustella eri päätöksista ja suunnitelmista heidän kanssaan”, sanoo Everin perustaja ja toimitusjohtaja Lasse-Mathias Nyberg.

Vested Health haluaa muuttaa terveydenhuollon reaktiivisesta lääketieteellisestä hoidosta proaktiiviseksi, ennaltaehkäiseväksi ja tietoon perustuvaksi yksilölliseksi hoitomalliksi. Yritys on luonut hybridihoitomallin, jonka jäsenyys sisältää säännölliset lääkärintarkastukset, verikokeet ja muut rutiinitestaukset.

 

Failup Ventures

Failup Ventures on ensimmäinen suomalainen pääomasijoitusrahasto, joka sijoittaa varhaisen vaiheen startup-yrityksiin sekä Pohjoismaissa että Yhdysvalloissa. Yhtiö toimii New Yorkissa ja Helsingissä. Failupin on perustanut kolme nuorta startup-yrittäjää ja enkelisjoittajaa, jotka ovat sijoittaneet yhteensä yli 40 yritykseen. Failup Venturesin tyypillinen ensisijoitus on 200 000–1 000 000 euroa, ja jatkossa yhtiöllä on mahdollisuus tehdä myös suurempia sijoituksia. Failup Venturesin rahastosijoittajat koostuvat maailman menestyneimmistä startup-yrittäjistä. Failup.com

Business Finland Venture Capital

Business Finland Venture Capital Oy (BFVC) on Suomen valtion omistama sijoitusyhtiö, joka toimii ankkurisijoittajana alkavan vaiheen venture capital -rahastoissa tavoitteena monipuolistaa pääomatarjontaa startupeille. BFVC edistää suomalaisen venture capital -markkinan kehittymistä, ja on tyypillisesti tukemassa uusia tiimejä heidän ensimmäisessä rahastossaan.

Yhteydenotot

Anna Brchisky
Bamla Agency
anna@bamla.agency

Lue seuraavaksi

Uutiset

ArgusEye announces the successful closure of a new funding round — led by Finnish Voima Ventures

ArgusEye, an emerging player in transformative sensor technology for biopharmaceutical manufacturing, today announced the successful closure of a new funding…
Lue artikkeli