Pääomasijoittajilla tutkitusti positiivinen vaikutus kohdeyhtiöiden vastuullisuuteen

Tiedotteet
Pääomasijoittajilla tutkitusti positiivinen vaikutus kohdeyhtiöiden vastuullisuuteen

Kestävyystekijöiden kehittäminen on pääomasijoittajille yksi keskeisiä arvonluontikeinoja, ja tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisilla pääomasijoittajilla onkin ollut positiivinen vaikutus omistamiensa yritysten vastuullisuuteen. Myös kehittämisen varaa löytyy edelleen, mutta suunta on oikea.

Pääomasijoittajat ry:n ja PwC:n tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin pääomasijoittajien vaikutusta suomalaisten kohdeyritysten vastuullisuuteen.

Tutkimuksen mukaan yli 90 % suomalaisista pääomasijoittajien omistamista yrityksistä on ottanut toiminnassaan käyttöön vähintään yhden ESG-politiikan. Tutkimuksessa tarkasteltiin 21 yleisesti käytössä olevaa ympäristöasioihin, yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallinnointitapaan liittyvää toimintaperiaatetta, joita ovat esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöjen laskeminen, tasa-arvopolitiikka ja yritysvastuupolitiikka.

Pääomasijoittajat ovat aktiivisia omistajia, jotka pyrkivät kehittämään kohdeyrityksiään ja kasvattamaan niiden arvoa omistusaikana. Kestävyystekijöiden kehittäminen on pääomasijoittajille yksi keskeisiä arvonluonnin keinoja, ja se näkyy tutkimuksen tuloksissa – niiden yritysten osuus, joilla on käytössään vähintään yksi ESG-politiikka, nousi pääomasijoittajan omistusaikana 57 prosentista (2021) 90 prosenttiin (2023).

”Myös tarkasteltaessa yksittäisiä toimintaperiaatteita, joista on saatavilla dataa useamman vuoden ajalta, lähes kaikkien implementointiaste on noussut pääomasijoittajan omistusaikana – useimmissa tapauksissa yli 20 prosenttiyksikköä”, kommentoi PwC:n partneri Jussi Lehtinen.

“Vaikka toimintaperiaatteet itsessään eivät kerro vastuullisuuden kehityksestä kohdeyhtiöissä, on niillä keskeinen rooli toiminnan strukturoimisessa ja sen kehittämisessä”, kommentoi Pääomasijoittajat ry:n ESG- ja lakiasiainjohtaja Suvi Collin.

Kohdeyritysten hiili-intensiteetti merkittävästi verrokkeja pienempi – sukupuolidiversiteetin edistämisessä riittää työnsarkaa

ESG-toimintaperiaatteiden implementoinnin lisäksi tutkimuksessa paneuduttiin tarkemmin eräisiin keskeisiin vastuullisuusteemoihin, kuten kohdeyritysten hiili-intensiteettiin ja hallitusten diversiteettiin.

Tuloksista selviää, että esimerkiksi hiilidioksidipäästöjä mittaavien yritysten määrä on noussut selkeästi pääomasijoittajan omistusaikana. Lisäksi suomalaisten pääomasijoittajien kohdeyritysten hiili-intensiteetti – kasvihuonekaasupäästöt suhteessa liikevaihtoon ja suhteessa henkilöstömäärään – on merkittävästi eurooppalaisia verrokkeja pienempi.

Tämä osoittaa, että pääomasijoittajat huomioivat toiminnassaan kohdeyhtiöiden ilmastovaikutukset ja toisaalta kohdeyhtiöt toimivat usein sellaisilla toimialoilla, joiden hiili-intensiteetti on perinteisiä teollisuudenaloja matalampi.

“Pääomasijoittajilla on keskeinen rooli uusien innovaatioiden kehittämisessä ja rahoittamisessa ja uudenlaisen planetaarisia rajoja kunnioittavan liiketoiminnan rakentamisessa. Tulokset osoittavat, että suunta on oikea ja kestävyystekijöiden kehittäminen on pääomasijoittajille yksi keskeisiä arvonluonnin keinoja”, sanoo Collin.

Naisten osuus suomalaisten pääomasijoittajien omistamien yritysten hallituksissa on selkeästi verrokkejaan jäljessä, kun verrataan ruotsalaisiin ja laajemmin eurooppalaisiin pääomasijoittajien kohdeyrityksiin. Tutkimuksen mukaan pääomasijoituksilla ei vaikuta olevan juuri vaikutusta kohdeyritysten hallitusten naisjäsenten osuuteen, vaan osuus on pysynyt tasaisena pääomasijoittajan omistusaikana.

”Monimuotoisuussuunnitelman implementoineiden yritysten määrä on kuitenkin lisääntynyt merkittävästi pääomasijoittajan omistusaikana, mikä kertoo laajemmin portfolioyritysten halusta monipuolistaa organisaatioitaan”, Lehtinen huomauttaa.

”Pääomasijoittajat käyttävät merkittävää valtaa kohdeyrityksissä ja niillä on mahdollisuus luoda uutta kestävämpää liiketoimintaa. On tärkeää, että päätöksiä on tekemässä mahdollisimman monipuolisesti eri taustoja ja näkemyksiä omaavia henkilöitä”, Collin päättää.

Lue koko tutkimus täältä.

Lisätiedot:

Suvi Collin
Pääomasijoittajat ry, ESG- ja lakiasiainjohtaja
suvi.collin@paaomasijoittajat.fi
+358 50 560 3532

Jussi Lehtinen
PwC/Strategy&, partneri
jussi.lehtinen@pwc.com
+358 20 787 8756

Lue seuraavaksi

Tiedotteet

Pääomasijoittajien kädenjälki näkyy suomalaisessa yhteiskunnassa – Lähes kolmannes suurimpien yritysten listalle nousseista yrityksistä pääomasijoittajataustaisia

Suomen 500 suurimman yrityksen listalle viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseista yrityksistä lähes kolmannes on kasvanut pääomasijoittajan omistuksessa. Pääomasijoittajien kohdeyritysten kasvuvauhti…
Lue artikkeli