Suomalaiset startupit keräsivät puoli miljardia kasvurahaa vuoden alkupuoliskolla

Tiedotteet

Suomalaisten startupien vuoden alkupuoliskolla keräämän rahoituksen määrä on pysynyt viime vuoden tasolla. Kotimaisilla venture capital -sijoittajilla on ollut aktiivinen alkuvuosi sijoitusten ja varainkeruun osalta, ja sijoittajien markkinatunnelmia seuraava barometri antaa viitteitä markkinan pahimman alakulon päättymisestä.

Suomalaiset startupit ovat keränneet vuoden 2024 ensimmäisen puoliskon aikana yhteensä 497 miljoonaa euroa kasvurahaa, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Puolen miljardin pottiin sisältyy rahoitus niin pääomasijoittajilta, enkelisijoittajilta kuin muiltakin sijoittajatahoilta, kuten yrityksiltä. Pääomasijoitusten osuus kokonaissummasta on 137 miljoonaa euroa.

Startupit ovat keränneet kasvurahoitusta suunnilleen viime vuoden tahdissa, jolloin kokonaissumma nousi 871 miljoonaan. Alkuvuoden aikana sijoituksia ovat saaneet esimerkiksi majoitusalan kasvuyhtiö Bob W, sieniproteiinia tuottava Enifer, satelliittiyhtiö ICEYE ja ruokateknologiayhtiö Onego Bio.

”Startup-rahoituksen kuumina vuosina 2021 ja 2022 suuret sijoituskierrokset kasvattivat koko vuoden rahoituspotteja puolentoista miljardin molemmin puolin. Alkuvuoden 2024 tilastoista nähdään, että myöhemmän vaiheen isot pääomasijoituskierrokset ovat nyt olleet vähissä”, kommentoi Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Anne Horttanainen, ja jatkaa:

”Sen sijaan alkuvaiheen sijoitukset ovat pysyneet korkealla tasolla, joten uusia alkuja on kasvamassa tulevaisuuden menestystarinoiksi.”

Suomalaisilla pääomasijoittajilla aktiivinen alkuvuosi sijoituksissa ja varainkeruussa – irtautumiset historiallisen alhaisella tasolla

Suomalaiset pääomasijoittajat sijoittivat yhteensä 200 miljoonaa euroa kotimaisiin ja ulkomaisiin startupeihin vuoden 2024 alkupuoliskolla. Sijoitussumma oli kaikkien aikojen kolmanneksi suurin.

Ulkomaisiin startupeihin tehtyjen sijoitusten summa oli ennätystasolla 89 miljoonassa, ja myös kotimaisiin startup-yrityksiin sijoitettiin viime vuosien keskiarvoa enemmän, yhteensä 110 miljoonaa.

”Ulkomaisten sijoitusten kasvu kertoo kenties pääomasijoitusmarkkinamme kehittymisestä ja kansainvälistymisestä – yhä useammat rahastot etsivät parhaita sijoituskohteita esimerkiksi Pohjoismaiden tai Euroopan tasolla. Markkinalle on tullut viime vuosina myös enemmän rahastoja, jotka sijoittavat vain tiettyjen spesifien alojen startupeihin – tällaisille rahastoille ei löydy tarpeeksi sijoituskohteita kotimaasta, vaan kohteita tarkastellaan maailmanlaajuisesti”, Horttanainen arvioi.

Kohdeyrityksistä irtautuminen on ollut hiljaisen yrityskauppa- ja listautumismarkkinan vuoksi haastavaa, ja onnistuneita exitejä onkin tehty vuoden alkupuoliskolla historiallisen vähän, 5 kappaletta.

Kotimaisten rahastojen varainkeruu on taas pysynyt korkealla tasolla – suomalaisiin venture capital -rahastoihin kerättiin vuoden alkupuoliskolla 198 miljoonaa euroa. Vuoden 2024 keväällä ensimmäiset rahastonsa julkaisivat Nordic Science Investments ja Equilibrium VC. Myös Maki.vc:n uusi rahasto aloitti toimintansa keväällä, ja rahasto julkaistiin marraskuussa.

”Varainkeruutilanne on ollut kansainvälisestikin tarkasteltuna erittäin haastava jo useamman vuoden ajan, sillä kohdeyrityksistä irtautumisen vaikeudet heijastuvat suoraan siihen, etteivät pääomasijoittajat pääse palauttamaan tuottoja omille sijoittajilleen. On hienoa, että haastavasta markkinatilanteesta huolimatta useat suomalaiset VC-rahastot ovat onnistuneet varainkeruussaan”, Horttanainen kommentoi.

Sijoittajabarometrin mukaan markkinan pahin alakulo alkaa olla ohi

Venture capital -sijoittajien markkinatunnelmia puolivuosittain seuraavan barometrin mukaan tulevaisuuden odotukset ovat kääntyneet pääosin positiivisiksi.

Laadukkaita sijoitusmahdollisuuksia koetaan olevan nyt tarjolla enemmän kuin aiemmin, ja tilanteen odotetaan parantuvan entisestään seuraavan puolen vuoden aikana. Irtautumisissa on edelleen haasteita, mutta tulevaisuuden odotuksissa on nähtävissä selkeä käänne positiiviseen suuntaan.

”Exit-markkina on osoittanut selkeää piristymistä. Laskevat korot ovat kasvattaneet aktiviteettitasoja ja muun muassa Silo AI:n ja M-Filesin menestyksekkäät yrityskaupat kesän aikana osoittavat sentimentin muutosta. Markkinan vaiheittaisen paranemisen uskotaan jatkuvan ja odotusarvot vuodelle 2025 ovat varsin positiiviset”, kommentoi Jussi Sainiemi, pääomasijoitusyhtiö Voima Venturesin varatoimitusjohtaja ja Pääomasijoittajat ry:n venture capital -työryhmän puheenjohtaja.

Varainkeruun suhteen markkinatunnelmat romahtivat keväällä 2022, ja varainkeruutilannetta pidetään edelleen haastavana. Tulevaisuuden näkymissä on jo varovaista käännettä, mutta barometri pysyy miinusmerkkisenä, mikä merkitsee yleisesti negatiivista sentimenttiä.

”Suomen markkinalla lisää epävarmuutta luo valtion pääomasijoitusyhtiö Tesille Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän ehdottama uusi strategia, joka sellaisenaan toteutuessaan voisi vaikuttaa merkittävästi rahastojen varainkeruuseen. Tämä puolestaan hankaloittaisi startup-yritysten rahoituksen saantia ja hidastaisi niiden kasvua”, Horttanainen sanoo.

Lue lisää tilastoista täältä.
Lue sijoittajabarometrin tulokset täältä.

Lisätiedot:

Anne Horttanainen
Pääomasijoittajat ry, toimitusjohtaja
anne.horttanainen@paaomasijoittajat.fi
+358 40 510 4907

Jussi Sainiemi
Voima Ventures, varatoimitusjohtaja
jussi.sainiemi@voimaventures.com
+358 40 564 4660

Lue seuraavaksi

Tiedotteet

Hiljainen yrityskauppamarkkina näkyy myös alkuvuoden pääomasijoituksissa pk-yrityksiin – sijoittajien markkinatunnelmat kuitenkin kääntyneet positiivisiksi syksyn aikana

Yrityskauppamarkkinan hiljaiselo näkyy myös suomalaisiin pk-yrityksiin vuoden alkupuoliskon aikana tehtyjen pääomasijoitusten vähäisyydessä. Pääomasijoittajien markkinatunnelmat ovat kuitenkin kääntyneet positiivisiksi puolen vuoden…
Lue artikkeli