Viileää tekemistä lämminhenkisellä otteella – MV-Jäähdytys on Suomen kylmähuollon edelläkävijä, jolle henkilöstön hyvinvointi on ykkösprioriteetti

Kasvutarinat

MV-Jäähdytys on alansa johtava huoltoyhtiö, joka palvelee 300 päisen henkilöstönsä voimin koko Suomen laajuudella. Jo yli puoli vuosisataa vastuullista tekemistä harjoittanut yritys sai lisää tuulta purjeisiinsa pääomasijoittajan avulla. Huimasta kasvustaan huolimatta perheyhtiötaustainen MV on onnistunut pitämään kiinni perusarvoistaan, toimien kaikissa päätöksissään asiakkaiden, henkilöstön ja ympäristön etua ajatellen.

MV-Jäähdytys on vuonna 1971 perustettu perheyritystaustainen jäähdytys-, lämmitys- ja ammattikeittiölaitteiden huolto- ja projektiyhtiö. Se on toiminut alan edelläkävijänä koko olemassaolonsa ajan, tuoden Suomeen kylmäalan huoltotarrat, ottaen ensimmäisenä käyttöön laserkäyttöisen lämpömittarin sekä luoden alalle sittemmin yleistyneen huoltosopimuskonseptin. Yrityksen tarina sen nykytilaan alkoi varsinaisesti vasta sukupolvenvaihdoksen myötä 2000-luvun alussa, kun perustaja Martti Virkki astui syrjään ja pojat Lasse ja Marko ottivat yrityksen hoitaakseen. Lasse Virkki työskenteli toimitusjohtajana aina vuoteen 2019 saakka. Siirtyessään itse kehitysjohtajan rooliin seuraajaksi löydettiin Ilpo Mäkelä.

Reilut viisi vuotta sitten MV-Jäähdytys oli risteyskohdassa: tasaisen kasvun myötä nyt jo keskikokoisen yhtiön tilanne oli, että pienen perheyrityksen hyödyt oli menetetty, mutta toisaalta isomman yrityksen edut ja voimavarat puuttuivat. Koska ainoa suunta oli eteenpäin, pääomasijoittajan etsiminen tuntui loogiselta seuraavalta askeleelta. Kasvukumppanin valinnassa painottui yhteinen arvopohja: kotimaisuus, henkilöstön viihtyvyyden priorisointi ja ensiluokkainen, luotettava palvelu. Pääomasijoittajaan taas vetosi mielenkiintoisella erityisalalla toimiva yritys, ja johdon kasvunnälkäisyys sinetöi pelin: Korona Invest sijoitti yritykseen vuonna 2018.

Moni palikka oli jo kohdallaan ja kasvua tukevia vaihtoehtoja harkittu yrityksen sisällä jo siinä vaiheessa, kun astuimme mukaan kuvaan,” kertoo Korona Investin sijoitusjohtaja Juho Mäkiaho. ”Halua, mahdollisuuksia ja kyvykkyyttä oli olemassa, ja pääomasijoittajana toimme taustavoimaa ja tukea riskinottoon.”

Kansalliseksi johtajaksi perinteikkäällä alalla

Nykyään ei ole olemassa yhtäkään toimialaa, jolla MV-Jäähdytys ei olisi mukana. Nousu kansalliseksi johtajaksi perinteikkäällä ja kilpaillulla alalla onnistui poikkeavan myyntikonseptin sekä työtä tukevan, edistyksellisen teknologian avulla. Lisäksi MV on ainoa toimija, joka palvelee ammattikeittiön kaikissa laitetarpeissa, helpottaen ja nopeuttaen asiakkaan asennus- ja huoltotarpeita.

”Yhteisenä tavoitteenamme oli kasvattaa oman erikoisalansa paras kasvu- ja palveluyhtiö. MV-Jäähdytys on edelleen sama vahvaan arvopohjaan ja joukkuepeliin nojaava perheyritystaustainen yhtiö, mutta moninkertaistuneella liikevaihdolla, laajentuneella palvelualueella ja reippaasti kasvaneella henkilöstömäärällä,” totesi Mäkiaho vuonna 2022.

MV-Jäähdytys hoitaa siis laaja-alaisesti erilaisia lämmin- ja kylmätekniikkaa vaativia prosesseja. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden kylmäketjujen kylmätekniikka, kuten keskuskeittiöt, logistiikkakeskukset, välivarastot sekä kauppojen kylmätilat; mukavuusjäähdytys sekä kotitalouksien lämpöpumpputekniikka; teollisuuden prosessijäähdytys ja lämpötilahallinta esimerkiksi kemian teollisuudessa; sekä julkisen puolen keskeinen infra kuten sairaalat, koulut ja päiväkodit. Myös maanpuolustuskriittinen infra ja valmiuteen liittyvät toiminnot kuuluvat yrityksen toimialaan. Tietämättämme MV-Jäähdytys on mukana jokapäiväisessä elämässämme: jäähdytysjärjestelmät vaikuttavat kaikkialla ympärillämme, kuten esimerkiksi liikennevalojen, porttien, tutkien ynnä muiden saumattomassa toiminnassa.

Jos ei ole osaajia, ei ole yritystä

Runsaasta kasvusta huolimatta MV-Jäähdytyksessä on kyetty pitämään kiinni sen kantavasta teemasta: yritys on aina henkilöstönsä summa.

”Vaikka on minkälainen tilanne, henkilöstöstä pidetään kiinni. Tämä oli meillä keskiössä myös pandemian aikana; yhtäkään lomautusta ei tehty, vaan tekijät siirrettiin mahdollisuuksien mukaan toisiin töihin ja loppujen kanssa pohdittiin yhdessä tuumin, miten edetään. Tuloksessa tuli turpaan, mutta pandemian hellittäessä me jo juostiin, kun naapurit olivat vielä telineissä,” tarinoi MV-Jäähdytyksen toimitusjohtaja Ilpo Mäkelä.

Vastuullisuus näkyy yrityksen toiminnassa myös käytännönläheisinä, ympäristöä säästävinä toimina, kuten laitteiden elinkaaren pidentämisenä sekä asiakkaiden energialaskussa säästämisenä. Lisäksi jatkuvasti pohditaan tehokkaampia tapoja kierrättää lähtökohtaisesti ongelmajätettä olevat kylmäaineet. Vaikka vastuullisuus on arvona tärkeä, edellä mainitut ovat myös liiketoiminnallisesti järkeviä tekoja. Sen vuoksi monet ympäristöä säästävät toimintamallit on sisäänkirjoitettu yrityksen tapoihin alusta alkaen.

”Mikään päälle liimattu ei meillä toimisikaan. Kun Korona Investin kannustamana aloimme tutkia omia toimintamallejamme, huomasimme, että tekemisen ytimestähän löytyy jo paljon ympäristöystävällisiä toimia. Niistä vaan puhuttiin omilla nimillään, konkretia edellä,” Mäkelä selittää.

Omien toimintamallien tarkastus energiatehokkuuden näkökulmasta toi myös mahdollisuuden pohtia uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Haasteena MV-Jäähdytys kokee sen, ettei kylmäasentajan ammatti tai ala ylipäätään ole tunnettu. Tarjolla olisi paljon hyväpalkkaista työtä, mutta nuoret eivät juurikaan suuntaudu alalle opinnoissaan. Siksi yritykselle on tärkeää ylläpitää aktiivista yhteistyötä koulujen kanssa harjoittelujen ja oppisopimusten muodossa. Keskeistä on myös sitouttaa työntekijät yritykseen alusta alkaen, sillä osaavan henkilökunnan löytäminen, rakentuminen ja vauhtiin saaminen aiheuttaa yrityksen kasvulle pullonkaulan. MV-Jäähdytyksellä on merkittävä rooli myös kouluttajana sekä aloittaville että palaaville osaajille.

Matka jatkuu kärkisijalta

Vuonna 2022 Nordic Climate Group osti MV-Jäähdytyksen, ja samalla Korona Invest irtautui omistuksestaan. Samassa yhteydessä merkittävä määrä yhtiön vanhoja ja uusia avainhenkilöitä tuli mukaan uuteen omistusrakenteeseen. Pääomasijoittajan tuella yritys oli kasvanut alle viidessä vuodessa paikallisesta toimijasta alansa parhaaksi valtakunnalliseksi huoltoyhtiöksi. Nykyään MV-Jäähdytyksen liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa ja asiakkaita palvellaan koko Suomen laajuudella. Vuoteen 2026 mennessä kasvutavoitteena on 80 miljoonan liikevaihtotaso. Mäkelä myöntää tavoitteen olevan kunnianhimoinen, mutta silti tavoitettavissa, vieläpä pääosin orgaanisella kasvulla.

Vilkkaasta kasvusta huolimatta kansainvälistyminen ei ole yrityksen lähivuosien tähtäimessä. Viime vuosituhannelta löytyy vaiheita Venäjällä ja Baltiassa, mutta sittemmin fokus on pidetty vahvasti Suomen markkinassa.

Tämä sopii meille erittäin hyvin. Uudessa konsernissamme on jo mukana alansa parhaat kylmäyhtiöt Ruotsista ja Norjasta sekä ensimmäiset yritykset myös Tanskasta. Vaihdamme aktiivisesti parhaita käytänteitä tehokkaasti yli maarajojen. Aitoa yhteispohjoismaista yrittäjyyttä,” toteaa Mäkelä. Varmaa siis on, että kaikki ainekset menestystarinansa jatkamiseen ovat MV-Jäähdytyksellä olemassa, tapahtuipa se sitten kotimaassa tai muualla.

***

Artikkeli on osa Pääomasijoittajat ry:n ja PwC:n Kasvunrakentaja 2023 -kilpailun blogisarjaa, jossa esittelemme kilpailun finalistien kasvutarinat. Kilpailun sivut löydät täältä! Vuoden Kasvunrakentaja palkitaan Pääomasijoittajat ry:n vuoden päätapahtumassa Syysseminaarissa 28.9.

Lue seuraavaksi

Kasvutarinat

Kivenkovaa tekemistä pääomasijoittajan tuella - Kamrockin kehittämä kalliosora tuo helpotusta biodiversiteettikatoon ja kuljetuspäästöihin

Suomalaisen pääomasijoittajan Juuri Partnersin kohdeyritys Kamrock murskaa kalliosta luonnonhiekan kaltaista betonikiviainesta säästäen samalla luontoa ja ympäristöä. Yrityksen huiman kasvun keskellä…
Lue artikkeli