Kierrättäminen yhdistää kaksi huikeaa kasvutarinaa

Uutiset
Swappie on vuoden nopeimmin kasvanut teknologiayritys

Käytettyjä iPhoneja myyvä Swappie (19 153 %) nousi Deloitten Technology Fast 50 -listan ykköseksi vuonna 2021. Kärkikolmikosta löytyvät myös toiseksi sijoittunut hävikkiruuan verkkokauppa Fiksuruoka.fi (7 427 %) ja kolmanneksi sijoittunut PHZ Full Stack (5 491 %), joka myy ohjelmistokonsultointia.

Edullinen tapa hankkia kallis puhelin

Swappie on käytettyjä iPhoneja myyvä nettikauppa, jonka tavoitteena on tarjota helppo ja turvallinen vaihtoehto käytettyjen puhelinten ostamiseen ja myymiseen. Älypuhelinten hiilijalanjälki on suuri. Swappien tavoitteena on saada asiakkaat valitsemaan ympäristöystävällinen ja edullisempi tapa päivittää älypuhelimensa.

”Olemme huomionosoituksesta erittäin otettuja. Se on tunnustus Swappien koko tiimin erinomaisesta työstä kuluneen vuoden aikana. Swappien kasvun jatkuessa keskitymme tiukasti missioomme, eli tekemään tehdashuolletuista puhelimista valtavirtaa. Olemme vahvasti sitoutuneita edistämään vastuullisempaa kuluttamista ja rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden keinoin”, sanoo Swappien toimitusjohtaja Sami Marttinen.

”Onnittelemme Swappieta upeasta kasvusta! Yrityksen kasvuluvut ovat hieno osoitus siitä, että kiertotaloudella on mahdollista luoda kokonaan uutta markkinaa”, toteaa Joni Pitkäranta Deloitten yritysjärjestelypalveluista.

Kierrätettyjen tuotteiden markkina on tällä hetkellä kuuma niin Suomessa kuin maailmallakin. Kierrättäminen on trendikästä ja käytetyn tavaran kaupat valtaavat tilaa kaupunkien keskustoissa. Kuluttajat ja rahoittajat vaativat yrityksiltä toimia ympäristön hyväksi. Lisäksi käytetyn tavaran huokeampi hinta mahdollistaa sen, että yhä useampi voi hankkia itselleen esimerkiksi kalliimman älypuhelimen.

”Kuluttajat haluavat hankkia kalliimman hintaluokan tuotteita mieluusti käytettyinä. Tämä näkyy myös Deloitten globaalissa luksustuoteselvityksessä, jonka mukaan yhä useampi luksustuote ostetaan kierrätettynä. Erityisesti nuoret kuluttajat antavat ison painoarvon tuotteiden vastuullisuudelle. Kierrättämisen täytyy kuitenkin skaalautua tarpeeksi laajaksi, jotta siitä saadaan merkittäviä hyötyjä ympäristölle ja kestävää liiketoimintaa,” Pitkäranta kertoo.

Hävikkiruoka nousi listan kakkoseksi

Toiseksi sijoittunut Fiksuruoka.fi pyrkii vähentämään ruokahävikin määrää ja tarjoamaan samanaikaisesti asiakkailleen laajan valikoiman edullista ruokaa ja käyttötavaraa. Verkkokaupan valikoima koostuu eri valmistajien, maahantuojien ja tukkuketjujen poisto- ja jäännöseristä, jotka ovat muuten vaarassa tulla hävitetyiksi.

”Tämä on hieno tunnustus meidän koko tiimille kovasta työstä ja olen heistä hyvin ylpeä. Olemme tällä hetkellä todella mielenkiintoisessa kasvun vaiheessa, kun työstämme ensimmäisen uuden markkinan avaamista. Lähitulevaisuudessa siinä onnistuminen on meille tärkeintä. Tämän jälkeen on tarkoitus jatkaa uusien markkinoiden avaamista näitä oppeja hyödyntäen. Myös kotimarkkinallamme Suomessa on tarkoitus kasvaa kovaa myös tulevaisuudessa. Olemme vasta tarinamme alkumetreillä ja haluamme ratkoa ruokahävikkiongelmaa myös paljon Suomea laajemmin”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Juhani Järvensivu.

Ruuan verkkokauppa on murroksessa. Lisäksi ruokaa ostaessa vastuullisuus on kuluttajille yhä tärkeämpi kriteeri. Myös korona on hyödyttänyt ruuan verkkokaupan toimijoita.

”Sijoittajien kiinnostus useita megatrendejä hyödyntäviä teknologiayhtiöitä kohtaan on ollut suurta. Esimerkiksi Fiksuruoka.fi on kerännyt komean rahoituspotin kansainvälistä kasvua varten. Kestävät liiketoimintamallit tuovat etua kansainvälisillä markkinoilla. Voimme olla ylpeitä siitä, että Suomesta ponnistaa maailmalle tällaisia yrityksiä, jotka näyttävät, että kiertotalousratkaisut ovat kannattavaa liiketoimintaa”, Pitkäranta iloitsee.

Listauksessa kolmanneksi sijoittunut PHZ Full Stack Oy keskittyy korkealaatuisiin ja kestäviin IT-palveluihin, sekä testiautomaatioon. Yrityksen tavoitteena on pienentää tuotteen hankinnasta ja ylläpidosta aiheutuvia kustannuksia.

Lisää rajoja ylittävää yhteistyötä

Kasvuyritysten merkitys elinkeinoelämälle on merkittävä. Tarvitaan kuitenkin erilaisia verkostoja ja yhteisöjä, joiden kautta eri toimijat voivat tavata ja törmäyttää ajatuksiaan.

”Technology Fast 50 -ohjelmalla haluamme nostaa esille näitä alan kasvuyrityksiä ja antaa tukea sekä tunnustusta suomalaiselle kasvuyrittäjyydelle ”, Pitkäranta summeeraa.

”Kaupunkien merkitystä kasvuyrityksille ei sovi unohtaa. Kaupungit ja niiden erilaiset hankkeet tarjoavat mielenkiintoisia kokeilumahdollisuuksia ja alustoja eri toimijoille. Tampere on myös startup-kentän uusi tähti. Kaupunki on panostanut startup-toimintaan pitkäjänteisesti ja tulokset alkavat näkyä. Startup-talo Platform6:ssa toimii Suomen aktiivisin startup-yhteisö, joka vauhdittaa myös kasvuyritysten innovointia ja kehitystä entisestään ”, kommentoi Teppo Rantanen, Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn -palvelualueen johtaja.

***

Deloitten Technology Fast 50 -ohjelmassa etsittiin jo kuudennentoista kerran Suomen nopeimmin kasvavia teknologiayrityksiä. Listauksessa kasvun mittarina käytettiin liikevaihdon kasvua viimeisen neljän vuoden (2017–2020) ajalta. Technology Fast 50 -ohjelman kautta Deloitte ja Tampereen kaupunki ja Business Tampere tukevat suomalaisten kasvuyritysten näkyvyyttä ja kasvua sekä kotimarkkinoilla että kansainvälisesti. Deloitten Technology Fast 50-palkintojenjakogaala järjestetään Tampere Smart City Weekin yhteydessä 14.6.

Katso täältä koko Fast50 2021 – Growth rate order!

Lisätietoja:
  • Joni Pitkäranta
  • Corporate Finance, Deloitte
  • +358 (0)50 3423 283
Lähteet:

Lue seuraavaksi

Uutiset
HappySignals tiimikuva

Mandatum Asset Management Growth Equity II -rahasto sijoittaa IT-kokemuksen johtamiseen erikoistuneeseen HappySignalsiin

MAM Growth Equity II -rahasto on tehnyt toisen sijoituksensa ja toiminut vetäjänä HappySignalsin rahoituskierroksessa. SaaS-yhtiö on edelläkävijä IT-käyttäjäkokemuksen johtamisessa. Sijoituksen…
Lue artikkeli